Nieuws

Bouwsnelheid, daar ligt onze kracht

Delen?

Bouwsnelheid, daar ligt onze kracht

Distributiecentra die steeds groter worden, strakke bouwplanningen en een toegenomen vraag naar duurzame oplossingen: bij Van Berlo Systeemfunderingen, een van de vier disciplines binnen Van Berlo, kennen ze deze ontwikkeling als geen ander. Hun antwoord: een bouwsysteem waarbij nagenoeg alle componenten prefab geleverd en aangebracht kunnen worden. Op die manier kun je snel, economisch en weersonafhankelijk bouwen, zegt productiecoördinator Alexander Pols van Van  Berlo Systeemfunderingen. Pols is verantwoordelijk voor de productie van de prefab betonelementen. “Voor onze opdrachtgevers is bouwsnelheid van cruciaal belang. Dat betekent bouwen volgens planning en zonder belemmeringen. Daar ligt ook onze kracht.”

Korte doorlooptijd
We hebben een korte doorlooptijd. Het moment van definitieve gegevens vanuit de klant tot aan start bouw is een kort intensief traject van enkele weken waarin onze engineering, prefab productie en werkvoorbereiding nauw samenwerken om aan de planningsvraag van de klant te voldoen. Voorraadproducten hebben we niet. We hebben weliswaar een aantal standaardproducten, maar het merendeel is custom made, dus klantspecifiek.”

Doordacht en slim systeem
Van Berlo Systeemfunderingen richt zich voornamelijk op de grote distributiecentra met laad- en loskuilen, funderingsbalken en het storten van poeren voor de  kolommen. Het semi-prefab holle balken systeem is een duurzaam product waarbij alleen op de koppelingen nog bekisting aan te pas komt. De dockconstructie wordt in zijn geheel prefab uitgevoerd met prefab achterwanden, T-stukken en breedplaatvloeren. De kracht van dit systeem is dat alle componenten op de juiste tijd prefab geleverd en aangebracht worden. Pols: “Zo min mogelijk uren op de bouwplaats maken, dat is onze gedachtegang. We doen alle voorbereidende werkzaamheden in de fabriek.” Dat vraagt om een doordacht en slim systeem waarbij alles in een keer past. We willen het de montageploeg zo makkelijk mogelijk maken. Ons systeem leidt uiteindelijk tot een korte bouwtijd waarbij alle betrokken partijen gebaat zijn: ontwikkelaar, aannemer en toekomstig gebruiker.”

Groeiende vraag
Naast een zo kort mogelijke bouwtermijn is onafhankelijkheid van het weer een ander voordeel van prefab bouwen, aldus Pols. “We hoeven geen rekening te houden met regen en wind: in de fabriek hebben we ledlampen en is het altijd droog.” Wanneer de prefab beton elementen klaar zijn, worden ze in afzetbakken geladen en komen ze op het naastgelegen rangeerterrein terecht. Vervolgens worden deze bakken naar een bouwplaats gebracht. Van Berlo Systeemfunderingen is de laatste jaren hard gegroeid, aldus Pols. “In 2018 draaiden we 2500 kuub op jaarbasis, dit jaar halen we 5000 kuub. De fabriek is niet groter geworden, maar door zo efficiënt mogelijk te produceren kunnen we de vraag aan.”

Blijven innoveren
Naast een groeiende DC-markt is er nog een reden waarom Van Berlo het steeds drukker heeft gekregen: de schaarste aan vakmensen. Pols: “Aannemers die gewend waren om op een traditionele manier een fundering te maken, stappen daardoor steeds vaker over op een prefab systeem. We maken nauwelijks tot geen gebruik meer van bekisting. En we blijven innoveren, zodat het nog beter, slimmer en sneller kan.”

Duurzaamheid
Naast de KIWA certificering en CE-markering zijn de betonmengsels flink verbeterd en is het hele stortproces onder de loep genomen. Pols: “Door het verrichten van diverse metingen met Concremote, zowel op temperatuur als op sterkte, hebben we diverse mengsels kunnen aanpassen waardoor we veel minder cement toepassen. Daarnaast hebben we een stap gezet richting het gebruik van circulair beton door 30% betongranulaat en 70% TRI grind in de diverse mengsels toe te passen. Bij het storten van poeren wordt zelfs 100% normaal zand vervangen door 100% TRI zand. TRI zand heeft een donkere kleur en maakt het beton donkerder grijs, maar omdat deze elementen onder het maaiveld worden geplaatst is dat geen probleem.”