Aandacht voor duurzaamheid en circulariteit is in de wereld van logistiek vastgoed en beton niet meer weg te denken. Bij Van Berlo, marktleider in de Benelux op het gebied van bedrijfsvloeren, zijn ze er klaar voor om hun inmiddels bewezen duurzame betontechnologie onder de aandacht van de opdrachtgevers te brengen: minder cement, minder water, minder CO2, en met de perfecte kwaliteit.
In Nederland wordt jaarlijks zo’n 13 tot 14 miljoen m³ beton geproduceerd. Van Berlo verwerkt daarvan 3-4 % in bedrijfsvloeren van hoofdzakelijk distributiecentra. Bedrijfsvloeren hebben een grote impact op de CO2-footprint van deze gebouwen. Opdrachtgevers zijn op zoek naar duurzaamheid, maar willen dat bereiken zonder in te leveren op de kwaliteit van de vloer. “Bij ons staat het vraagstuk van een scheurvrije en onderhoudsvrije betonvloer al jaren op de agenda”, vertelt Nick Vervoort, Hoofd Research & Development bij Van Berlo. “Door reductie van water en cement in het beton kunnen we krimp verminderen en daarmee scheuren voorkomen. Tegelijkertijd kunnen we door deze cementreductie veel CO2 besparen. Duurzaamheid en scheurvrij beton gaan dus hand in hand.”
Minder cement is minder CO2
“Het gros van de CO2-impact van betonnen vloeren zit in het cementaandeel. Bij de productie van cement komt veel CO2 vrij. Het reduceren van cement, zonder in te boeten aan kwaliteit, is heel moeilijk. Als je minder cement gebruikt, moet je onder andere ook teruggaan in water, om dezelfde eigenschappen te behouden. Daarmee blijft de sterkte ongeveer gelijk, maar dit gaat wel ten koste van de vloeibaarheid van het beton. Daarom gebruiken we diverse hoogwaardige hulpstoffen in het mengsel, zoals superplastificeerders. Deze hulpstoffen zijn speciaal voor Van Berlo ontwikkeld en zijn zodanig uniek dat we deze hulpstoffen zelf toevoegen in de betonmixers op de bouwplaats.”
Eigen laboratorium
“Wij hebben een volledig uitgerust laboratorium en een klimaatkamer (zie afbeelding) waar we proefstukken bewaren die we testen op krimp. Onze nieuwste aanwinst is een Particle Size and Shape Analyzer waarmee we dankzij laser- en cameratechniek de grootte en vorm van poederdeeltjes kunnen analyseren. Met deze technologie ontwerpen we ideale poedercombinaties die qua grootte en vorm goed op elkaar passen. Daarmee is er nog minder cement nodig voor dezelfde betonkwaliteit en dus nog minder CO2-uitstoot. Van Berlo heeft de know how en de technologie om én te verduurzamen én tegelijkertijd scheurvorming te verminderen. Dat kan geen enkele andere partij in onze branche. Het is uniek dat wij zelf de juiste kennis en apparatuur in huis hebben, en onafhankelijk zijn van anderen. Hierdoor kunnen we snel schakelen en onze technologie constant door ontwikkelen”, legt Vervoort uit.
Circulair beton
“Opdrachtgevers vragen vaak naar een circulaire vloer, maar bedoelen meestal een milieuvriendelijke vloer”, gaat Vervoort verder. “Er is geen precieze definitie van circulair beton. Binnen de huidige regelgeving kun je maximaal 30% van het grind vervangen door secundair materiaal. Zoals bijvoorbeeld betongranulaat, dat gemaakt wordt uit gerecycled beton dat vrijkomt bij de sloop van een gebouw. Bij hogere vervangingspercentages krijg je te maken met aanvullende regelgeving. Een nadeel van secundair materiaal is dat het meestal meer krimp geeft. Als we circulair beton maken, bekijken we per project met de opdrachtgever of het milieuwinst biedt om secundaire grondstoffen toe te passen, met behoud van de kwaliteitseisen. Dit is onder andere afhankelijk van de beschikbaarheid van secundair materiaal rondom een project. Het kan bijvoorbeeld bij een project in Rotterdam CO2-vriendelijker zijn om zeegrind te gebruiken dan om secundair materiaal in de vorm van betongranulaat uit Utrecht naar Rotterdam te halen. Ook testen we eerst in ons laboratorium hoe we secundaire materialen op een verantwoorde manier kunnen toepassen en welke hulpstoffen we moeten toevoegen om op een goede krimpmaat uit te komen. Met circulair materiaal loop je het risico op verlies van kwaliteit. Maar Van Berlo onderscheidt zich doordat wij met onze technologie kunnen sturen op behoud van kwaliteit.”
Geopolymeerbeton
“Soms vragen opdrachtgevers of we een vloer met geopolymeerbeton willen maken. Nee, dat doen we niet. Onze vloeren moeten aan dermate hoge eisen voldoen dat wij geopolymeerbeton op dit moment ongeschikt vinden. Geopolymeerbeton heeft een lage CO2-footprint omdat er geen officieel cement wordt gebruikt, maar alternatieve bindmiddelen die een steenachtig materiaal vormen. In deze context is het goed om te vertellen dat onze eigen technologie een vergelijkbare CO2-footprint heeft. Dat komt doordat wij slechts een kleine hoeveelheid officieel cement gebruiken en dat aanvullen met dezelfde alternatieve bindmiddelen. In tegenstelling tot geopolymeerbeton voldoet onze technologie aan de huidige regelgeving en hebben wij de afgelopen tijd ruime ervaring opgedaan.”
Groen licht voor de praktijk
“Met de enorme hoeveelheid beton die wij verwerken voelen wij een grote verantwoordelijkheid om op het gebied van duurzaamheid voorop te blijven lopen”, zegt Vervoort. “In 2021 hebben we een succesvolle proef gedaan met ons innovatieve en duurzame betonmengsel op een vloer van 25.000 m². We hebben met primaire grondstoffen gewerkt, maar wel met heel weinig cement. Daar hebben we de grenzen opgezocht in CO2-besparing. We hebben hiermee een enorme stap gezet in duurzaamheid. De volgende stap is om het CO2 besparende mengsel te combineren met het gebruik van secundaire grondstoffen. De huidige ontwikkelingen in ons laboratorium geven groen licht om de praktijk in te gaan. De door ons ontwikkelde techniek is er klaar voor om op grote schaal naar de markt te brengen.”