Nieuws

Work in progress...

Delen?

Het ultieme doel; een scheurvrije betonvloer

Bij Van Berlo Bedrijfsvloeren werken ze al een aantal jaren aan een grote droom: het ontwikkelen van een scheurvrije betonvloer. Vanaf januari 2021 zijn  deze specialistische werkzaamheden geclusterd in een nieuwe Research & Development afdeling. Daar zijn betontechnologen, in een goed geoutilleerd  laboratorium, dagelijks bezig om nog beter grip te krijgen op beton. Zo hoopt het bedrijf binnen de komende twee jaar het ultieme doel te bereiken:  beton te maken dat niet krimpt.

Beton is voor ons een zeer essentieel product, waar we jaarlijks zo’n half miljoen kuub van storten”, vertelt commercieel directeur Glenn Verhoef. “Beton is samengesteld uit verschillende toeslagmaterialen in verschillende kwaliteiten. Dat varieert per betoncentrale. Zo is grind dat in Alkmaar in beton wordt verwerkt anders dan grind dat in Maastricht gebruikt wordt. Wij vragen bij betoncentrales waar we grote projecten mee draaien, deze toeslagmaterialen van tevoren op. We onderzoeken ze in ons laboratorium en op basis daarvan bepalen wij het mengsel. Waar we voorheen uitgingen van algemeenheden op basis van een bepaalde grind- en zandkwaliteit, vragen we nu dus echt monsters op. En dicteren wij de centrales hoe het beton voor een bepaald project samengesteld moet worden.”

Techniek in de vingers
Het is het bedrijf al gelukt om het ultieme doel, een scheurvrije vloer, te verwezenlijken. Met die kanttekening dat bij deze pilot alle randvoorwaarden optimaal  waren. “We hebben de techniek al in de vingers, mits alles eromheen klopt en de prijs geen issue is. Onze uitdaging is nu dat we dit product ook voor elkaar krijgen
onder omstandigheden die niet helemaal perfect zijn en tegen een marktconforme prijs. Daar ligt de komende tijd onze focus op”, aldus Verhoef. Een scheurvrije vloer biedt veel voordelen: minder onderhoud en reparatie, hogere productiviteit en een grotere hygiëne. Dat laatste is vooral van belang voor de vele vloerprojecten die Van Berlo in de foodsector uitvoert.

Van weiland tot ankerbout
Van Berlo doet zoveel meer dan het storten van betonnen vloeren. Met hun prefab systeemfunderingen en hun uiterst geavanceerde Mini Vibropaal techniek, kunnen zij in korte tijd een complete onderbouwconstructie voor een groot distributiecentrum opleveren. Inclusief laadkuilconstructies, vloerputten en vloergoten. “Onze prefab systemen zijn uitermate geschikt voor grote, recht-toe-rechtaan projecten”, legt Verhoef uit. “Wij produceren deze funderingen in onze werkplaats, geheel weersonafhankelijk. Op de bouwplaats hoeven we deze elementen dan alleen maar te plaatsen en af te storten. Zo kunnen we in korte tijd veel meters maken.” Een mooi voorbeeld is het XXL distributiecentrum van Dokvast in Echt. Daar realiseerde Van Berlo, in opdracht van Heembouw, in slechts vijf weken tijd de totale fundering, inclusief 82 loadingdocks. “Met het uitvoeren van een complete onderbouw, kunnen wij een aannemer totaal ontzorgen. Hij heeft praktisch geen omkijken meer naar het begintraject van de bouw. Vanaf het kale weiland tot aan het punt waarop de staalbouwer de eerste kolommen voor zijn constructie neerzet op onze ankerbouten, nemen wij de volledige verantwoordelijkheid op ons.”

Uitdaging van circulair bouwen
Van Berlo hecht veel waarde aan samenwerking en ondertekende met enkele aannemers al strategische partnershipovereenkomsten om innovatieve ontwikkelingen en toekomstige mogelijkheden in de markt samen aan te pakken. Circulair bouwen is zo’n thema waar de komende jaren veel aandacht voor zal zijn. “Het  hergebruiken van bouwpuin in beton stelt ons voor grote uitdagingen, zeker waar het gaat om monoliet afgewerkte vloeren”, zegt Verhoef. “We hebben
soms al moeite om verschillende soorten rond grind goed verwerkt te krijgen in beton. Hoekig gebroken puin als ‘ingrediënt’ wordt lastig, maar die uitdaging gaan we zeker niet uit de weg. We doen daar, samen met een aantal aannemers, al volop onderzoek naar.”

Verzamelen, analyseren en leren van data
Bij Van Berlo streven ze ernaar om elke dag nóg beter te zijn. Dit doen ze door continu data over hun werkzaamheden te vergaren en te analyseren. “Tot op de kleinste details  verzamelen wij op alle vlakken voortdurend data”, aldus Glenn Verhoef. “Van verkoopgegevens tot registratie van offerte-aanvragen, van tocht op de bouwplaats tot de vochtigheid van de bedding waar we beton op storten. We hebben zelfs een volledig geautomatiseerd systeem dat de weersomstandigheden bij een stort  registreert. Wij leren veel van al die data. Als er een melding van een vloerscheur binnenkomt, kunnen wij meteen alle gegevens van de dag waarop het beton gestort is, terughalen. Door diepgaande analyses kunnen we soms patronen ontdekken, die naar een bepaalde betoncentrale of een specifiek mengsel terug leiden. Daar kunnen we dan op bijsturen. Zo worden we elke dag beter. En zo slagen we erin om onze missie echt in praktijk te brengen: het streven om de hoge  verwachtingen van onze klanten te overtreffen!”