Duurzaamheid en circulariteit; twee belangrijke onderwerpen die gelukkig steeds meer aandacht krijgen in het logistiek vastgoed. Betonnen bedrijfsvloeren hebben een grote impact op de CO2-footprint van deze gebouwen. Als marktleider in de Benelux op het gebied van bedrijfsvloeren verwerkt Van Berlo een enorme hoeveelheid beton. Jaarlijks wordt in Nederland circa 13-14 miljoen kubieke meter beton geproduceerd.
Van Berlo verwerkt daarvan ongeveer 3-4%, namelijk 500.000 kubieke meter. Dankzij deze schaalgrootte kan én wil Van Berlo een belangrijke bijdrage leveren in het verduurzamen van logistiek vastgoed en de betonsector.
Verduurzamen zonder concessies te doen in kwaliteit
Verduurzamen zonder concessies te doen in kwaliteit; is dat mogelijk? Deze vraag is opgepakt door de betontechnologen bij Van Berlo. “Er worden hoge eisen gesteld aan bedrijfsvloeren, maar toch is verduurzamen met de juiste aanpak absoluut mogelijk”, vertelt Nick Vervoort, Hoofd R&D bij Van Berlo.
In het eigen Research & Development laboratorium heeft Van Berlo specifieke kennis en technologie ontwikkeld waardoor met gangbare grondstoffen een duurzame en kwalitatief hoogwaardige betonvloer kan worden gerealiseerd. “Onze duurzame betonvloeren hebben niet alleen een veel lagere CO2-footprint, deze vloeren zijn ook vrij van hinderlijke krimpscheuren”, aldus Vervoort.
Verduurzamen in drie stappen
De door Van Berlo ontwikkelde technologie bestaat grofweg uit drie stappen. In de voorbereidingsfase wordt de eerste stap gezet, namelijk het ontwerpen van een geoptimaliseerd betonmengsel. Hiervoor analyseert en beproeft Van Berlo
de grondstoffen van de betoncentrale in haar volledig uitgeruste laboratorium. Het mengselontwerp wordt dusdanig geoptimaliseerd dat het helemaal is toegespitst op bedrijfsvloeren.
De tweede stap wordt gezet in de uitvoeringsfase. Hier wordt een hoogwaardige hulpstof toegevoegd in de betonmixers op de bouwplaats. Deze hulpstof wordt op de bouwplaats gedoseerd vanwege de relatief korte werkingsduur. Dankzij deze toevoeging kan Van Berlo het watergehalte in het mengselontwerp drastisch reduceren. Dit versnelt het opstijfgedrag en verhoogt de sterkte van het beton.
Hierdoor is Van Berlo in staat om het aandeel portlandcement in het betonmengsel met 35% tot 50% te verlagen ten opzichte van traditioneel vloerenbeton. Dit verlaagt direct de CO2-footprint van het betonmengsel omdat portlandcement hierin de grootste impact heeft.
De derde stap komt na het storten. De jonge betonvloer wordt namelijk optimaal beschermd tegen uitdroging en het oppervlak wordt geïmpregneerd zodat deze extra hard en slijtvast wordt. Door de combinatie van een laag water- en cementgehalte en een optimale bescherming tegen uitdroging blijft de vloer vrij van hinderlijke krimpscheuren.
Resultaten uit het lab versus de praktijk
Deze duurzame technologie werkt niet alleen in het laboratorium. Sinds 2019 worden op grote schaal succesvolle proefprojecten gerealiseerd, waarbij in elk project de lat qua duurzaamheid steeds wat hoger wordt gelegd. In de tweede helft van 2021 is succesvol 25.000 m2 bedrijfsvloer gerealiseerd met een zeer lage CO2-footprint. Door minder cement te gebruiken is bij de betonmortelproductie 225 ton minder CO2 uitgestoten. Dat komt overeen met de jaarlijkse CO2-uitstoot van 113 benzine auto’s!
Focus op recycling
Er wordt door Van Berlo ook hard gewerkt aan circulariteit. Vanwege de functionele eisen voor bedrijfsvloeren ligt de focus op dit moment op recycling. Met de juiste voorbereiding is het mogelijk om secundaire grondstoffen toe te passen in betonmortel voor nieuwe bedrijfsvloeren. “Gelukkig zien we een toenemend aanbod van hoogwaardige alternatieven voor primaire grondstoffen zoals zand en grind. Met deze alternatieven gaan we de CO2-footprint van onze bedrijfsvloeren nog verder verlagen”, zegt Vervoort.