Nieuws

Nieuwsbericht Cobouw - juni 2021

Delen?

Waterdichte laadkuilconstructies op Mini Vibropalen

Als expert in bedrijfsvloeren én funderingen, realiseert Van Berlo jaarlijks vele miljoenen vierkante meters aan bedrijfs- en industrievloeren. Het bedrijf staat bekend om zijn totaalconcepten en heeft nu ook een nieuwe oplossing ontwikkeld voor het realiseren van waterdichte laadkuilconstructies op minder draagkrachtige ondergronden. Dit type laadkuil wordt over het algemeen vanaf de onderzijde belast door de grondwaterdruk met de kans op opdrijven tot gevolg. Om de laadkuil op zijn plaats te houden is onder meer een gewapende variant ontwikkeld van de Mini Vibropaal.

De Mini Vibropaal voor minder daadkrachtige ondergronden
Voor bedrijfsvloeren die op minder draagkrachtige ondergronden worden gerealiseerd, wordt de Mini Vibropaal al sinds jaar en dag ingezet. Het voordeel van deze paal is dat deze veel sneller te produceren zijn (tot wel 250 palen per dag) dan andere typen funderingspalen. De Mini Vibropaal is in basis een ongewapende paal en wordt in het werk gevormd. In normale situaties volstaat deze ongewapende paal ook prima als funderingsconstructie onder een laadkuil. Als er echter sprake is van een hoge grondwaterstand ter plaatse, volstaat deze oplossing niet.

Gewapende Mini Vibropaal
Een laadkuilconstructie in gebieden met een hoge grondwaterstand wordt over het algemeen ‘verzwaard’ uitgevoerd met een dikkere betonvloer als ballast, of voorzien van trekpalen om te voorkomen dat de laadkuil gaat opdrijven. Eerder werd er gekozen voor het laatste en wat afhankelijk van een derde partij betekend. De aflopen periode is er een voordeliger alternatief bedacht door een gewapende variant te ontwikkelen van de Mini Vibropaal. Op de bouw worden de Mini Vibropalen voorzien van een wapeningsstaaf vanaf de paalpunt tot aan de -kop. Een groot voordeel ten opzichte van een traditionele paalsystemen blijft de hoge snelheid waarmee we ook de gewapende Mini Vibropaal kunnen aanbrengen. Ook kostentechnisch is deze oplossing interessanter.

De gewapende Mini Vibropaal maakt het aanbod van Van Berlo nóg completer. Zij zijn nu in staat om ook een waterdichte laadkuilconstructie volledig in eigen beheer te realiseren. Omdat zij zowel de engineering in huis kunnen verzorgen, alsook de fundering en de vloer, kunnen opdrachtgevers van A tot Z ontzorgd worden met het totaalconcept.